Contactgegevens School

BuSO Mariadal
Klein Overlaar 3
3320 Hoegaarden

Tel: 016 - 76 75 21

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Doelgroep

Het Buitengewoon Secundair Onderwijs (BuSO) Mariadal is een school voor opleidingsvorm 3 (OV3). Deze opleiding geeft de leerlingen een algemene en sociale beroepsvorming om hun integratie mogelijk te maken in het gewoon leef- en arbeidsmilieu. We zijn een school waar leerlingen met een type 1-, type 3- of basisaanbod attest terecht kunnen.

  • Type 1: Leerlingen met een lichte mentale handicap of ontwikkelingsachterstand.  Vaak hebben deze leerlingen al een of meerdere jaren doorgebracht in een gewone school, maar daar blijkt dan dat ze niet kunnen volgen. De leerinhoud leunt aan bij de dingen die in de gewone school onderwezen worden. Maar omdat deze leerlingen er echter langer over doen, wordt de leerstof beperkt. 

 

  • Type basisaanbod: Vanaf schooljaar 2015-2016 komt er een nieuw type buitengewoon onderwijs: het type 'basisaanbod'. Dat zal type 1 en type 8 geleidelijk vervangen. Kinderen en jongeren kunnen hiernaartoe als ze specifieke onderwijsbehoeften hebben en als er geen redelijke aanpassingen meer mogelijk zijn in het gewoon onderwijs. Voor leerlingen die nu al in het buitengewoon onderwijs zitten, verandert er niets. Ze kunnen blijven in het type of de opleidingsvorm waar ze zitten.

 

  • Type 3: Leerlingen met ernstige emotionele of gedragsproblemen. Er wordt veel aandacht besteed aan de persoonlijkheidsontwikkeling van de jongere. Meestal is zijn gedrag storend voor de omgeving. Deze leerlingen hebben het moeilijk zichzelf onder controle te houden.