Contactgegevens School

BuSO Mariadal
Klein Overlaar 3
3320 Hoegaarden

Tel: 016 - 76 75 21

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

ABO

 

Dankzij het ESF (Europees Sociaal Fonds) kunnen wij ook de alternerende beroepsopleiding (ABO) aanbieden.

VOOR WIE?

Dit is voor alle leerlingen die hun getuigschrift of attest met verworven bekwaamheden behaald hebben en nog geen zicht hebben op werk of zich nog niet sterk genoeg voelen om te gaan werken op de arbeidsmarkt.

Voor de leerlingen met een attest verworven bekwaamheden zal de klassenraad oordelen of deze opleiding voor deze leerlingen kan bijdragen tot een verhoogde tewerkstellingskans en zo niet, welke stappen dan beter zouden zijn.

Wat

Het is een één-jarige opleiding volgen in de vorm van afwisselend leren en werken.

De leerlingen gaan drie dagen per week werken bij een bedrijf en krijgen twee dagen vorming op school. Op school krijgen ze zowel algemene vorming als beroepsgerichte vorming.

Tijdens de praktijk/algemene vorming wordt zoveel mogelijk ingespeeld op vragen vanuit de werkvloer. Er wordt vooral extra aandacht besteed aan goede attitudes zoals een positieve leer- en werkhouding, tempo, stiptheid…

Het werken bij het bedrijf is onbezoldigd. Het bedrijf wordt door de leerling zelf, in samenspraak met de ABO-coördinator gekozen. De ABO- coördinator verzorgt de communicatie tussen de werkvloer, school en leerling en zorgt ervoor dat alle administratie met medewerking van alle betrokken partijen in goede banen wordt geleid.

Wanneer ze op het einde van het schooljaar minstens 1200 uren gepresteerd hebben (werk/school) en hun resultaten voldoende zijn om te slagen, krijgen ze een getuigschrift van de alternerende beroepsopleiding.

AANMOEDIGINGSPREMIE

Vanuit het ESF ontvangen ze nog een aanmoedigingspremie van 500 €.

VDAB

Wanneer leerlingen zich inschrijven voor ABO zijn ze ook ingeschreven bij de VDAB. Dit wil zeggen dat hun beroeps-inschakelingstijd (wachttijd) begint te lopen tijdens de opleiding.

KINDERBIJSLAG

De leerlingen behouden de kinderbijslag tot het einde van de beroeps-inschakelingstijd (eind juli), daarna hebben ze recht op een uitkering, als er geen aanwerving gebeurt door het bedrijf.

 

De nuttige werkervaring en attitudes die de leerlingen in dit schooljaar verwerven, verhogen zeker de kansen op tewerkstelling.